×

Error

[OSYouTube] Alledia framework not found
0
0
0
s2smodern

 EL DUBTE

El dubteEL DUBTE, dirigida per Xavier Oliver Casanova.

Sobre l’autor
John Patrick Shanley (nascut el 13 d'octubre de, 1950) és un dramaturg, guionistade cinema i director de teatre nord-americà. El seu joc "Dubte: Una paràbola" va guanyar el premi Pulitzer per al drama , així com el 2005 Premi Tony a la Millor Obra.
Shanley és l'autor de més de 23 obres de teatre, que han estat traduïdes i interpretades a tot el món, incloent 80 produccions a l'any a Amèrica del Nord. Ha dirigit sovint les seves pròpies produccions.

DUBTE
Una paràbola

"El dubte pot ser una força tan unificadora com la mateixa fe." Aquestes paraules les pronuncia el protagonista de "Dubte" una obra de John Patrick Shanley.
Patrick Shanley va escriure en 2004 un text intel·ligent i trepidant que parla sobre la incertesa i la pròpia naturalesa de la veritat.
Un text brillant que en 2005 va obtenir una pluja de premis: el Pulitzer, el Tony, el premi New York Drama Critics Circle i el Drama Desk Award.

Prepareu-vos, doncs, per ficar-se de ple, en una trama on la intriga moral o el thriller ètic, s'apropia aviat de l'acció sobre l'escenari.

Ens hem de situar en els EE. UU. dels anys 60, en el Col·legi catòlic de sant Nicolau, situat al Bronx, dirigit per la avesada i controladora germana Aloysius que realitza Carme Mataro. Ja des de la primera escena, en la qual crida al seu despatx a la jove, ingènua i innocent germana James interpretada per Nuria Recasens, que imparteix classes al centre, podrem adonar-nos del que controladora, desconfiada i "rigorosa" que és la germana Aloysius. En aquesta ocasió els seus fins sembla que són una mica diferents a la simple supervisió ordinària de les classes de la germana James. La directora sent que alguna cosa no funciona a l'escola, i creu que pot tenir relació amb l'únic estudiant negre del centre i amb l'actitud del pare Flynn realitzat per Lluís Casanova un sacerdot obert als temps i a la modernitat i que busca el millor per seus alumnes.

Els seus dubtes sobre un possible abús per part d'aquest últim són confirmades per les observacions de la germana James, fet que mobilitzarà la germana Aloysius amb l'objectiu d'acabar amb la situació, sigui aquesta la que sigui. I la breu caracterització de Lourdes Mas com la mare de Donald Miller, l'alumne presumptament objecte dels abusos.

És aquí on es fa més evident el simple i pla títol de l'obra, Dubte, i on comença la profunda anàlisi que Patrick Shanley realitza sobre la naturalesa i el comportament humà. A la germana Aloysius no li caldrà conèixer la veritat, ella ja la coneix, només necessita la confessió del pare Flynn i la confirmació de les seves sospites. El dubte, la desconfiança, la intolerància i els prejudicis es filtren a Sant Nicolau sense que hi hagi força humana o divina que els pugui aturar, i sense tenir en compte la vida i el benestar espiritual de les persones implicades.

Les opinions de cadascun de nosaltres, la majoria de la vegades no es basen en un coneixement directe sobre l'assumpte en qüestió, sinó en opinions o coneixements que hem sentit o ens han estat comunicats per uns altres. Opinem d'economia, de política, de futbol o d'altres persones en base als comentaris que hem sentit d'altres, ja siguin neutres o carregat de sentit (negatiu o positiu). Pensin, doncs, el gran espai que aquesta realitat deixa oberta als prejudicis, les mentides, i les veritats també, o a les opinions enverinades, que ens assetgen i assalten al llarg del dia.

Dubte és una oportunitat magnífica perquè reflexionem sobre la vida i sobre els ingredients que fan d'aquesta un "personal passeig pels inferns" o una dolça i tranquil·la travessia. Recordin que la decisió, en part, està en nosaltres i tinguin-ho present quan un dubte o un prejudici qualsevol els assalti, tranquil·lament, al llarg del dia.

Com poden intuir, una obra actual i contemporània el resultat és un mosaic de psicologies en col·lisió que formen un tractat en miniatura sobre la condició humana.
Xavier Oliver
Director


INFORMACIÓ I RESERVA DE LOCALITATS:
Feiners, de 6 a 9 del vespre, a la Secretaria del Centre
Telèfon 93 485 36 99 - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Autor: John Patrick Shanley
Traducció: Joan Sellent

-
Direcció: Xavier Oliver Casanova 

Informació i Reserves: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte, 23 d'Abril, a les 21:00h

Diumenge, 24 d'Abril, a les 18:00h